LAPSESI ON JO ALOITTANUT LUKUTREENIT

Lapsesi lukemaan oppiminen on jo hyvässä vauhdissa! Opettelu alkoi siitä hetkestä, jolloin ensimmäisen kerran luitte yhdessä kirjaa. Ääneen lukeminen, yhteiset juttuhetket, laulut ja sanaleikit ovat opettaneet lapsellesi paljon. Hän käyttää oppimaansa hyväksi, kun harjoittelee lukemaan. Lukeminen alkaa siis kotoa, jokapäiväisestä yhdessäolosta. Jokainen lapsen kuulema sana ja jokainen iltasatuhetki ovat tärkeitä lukemaan oppimisen kannalta. Lapset, joilla on laaja sanavarasto, oppivat nopeammin ymmärtämään lukemiensa lauseiden merkityksen ja siten myös nauttimaan lukemisesta.

UUDISTA LUKUHETKET

Lapsen lukemaan opettelu on helppo aloittaa yhteisistä lukuhetkistä. Opi lukemaan -kirjasarjan sydän on yhteisissä lukuhetkissä, joista lapselle välittyy lukemisen ilo. Vähitellen, helppolukuisten itse luettavien kirjojen avulla, lapsi alkaa lukea itse ja haluaa pian lukea sinulle ääneen.

ÄÄNEEN LUKU VAUHDITTAA OPPIMISTA

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset, joille on luettu ääneen, oppivat helpommin lukemaan kuin ne lapset, joille ei ole luettu. Yhteiset lukutuokiot laajentavat lapsen sanavarastoa, opettavat lapselle tarinoiden kulkua ja harjoittavat keskittymis- ja kuuntelukykyä. Kirjoissa esiintyy harvinaisia sanoja, joita arkipuheessa ei juurikaan kuule, mutta joiden tuntemisesta on hyötyä.

Suurin osa ensimmäisten kouluvuosien opetuksesta perustuu kuullun ymmärtämiseen. Ilman hyvää kielitaitoa lapsen voi olla vaikea seurata opetusta ja nauttia oppimisesta – mutta onneksi kielitaitoa on helppo ja hauska kehittää yhteisten lukutuokioiden avulla. Kiireettömien lukuhetkien aikana, turvallisen aikuisen kainalossa, lapsi kartuttaa sanavarastoaan ja jäsentää maailmankuvaansa. Hauskat tarinat viihdyttävät ja antavat ajateltavaa. Lisäksi lapsi saa valmiuksia itsenäiseen lukemiseen.

Lukeminen on oppimisen edellytys. Hyvät lukijat menestyvät koulussa paremmin, ja heidän on helpompi sisäistää tietokokonaisuuksia. Äidinkielen lisäksi lukeminen helpottaa myös matematiikan ja luonnontieteiden oppimista. Tutustuta lapsesi sanoihin ja kirjaimiin, niin annat hänelle parhaat mahdolliset lähtökohdat elämänmittaiseen oppimiseen!

ONNELLISTA OPPIMISTA

Mikä on paras paikka oppia lukemaan? Meidän mielestämme se on isän, äidin tai vaikkapa rakkaan isovanhemman turvallinen kainalo. Kannustava, kiireetön ilmapiiri luo täydelliset edellytykset oppimiselle. Lukutreeneistä voi tehdä pienen, mukavan osan arkea – ne voivat olla yhteisten lukuhetkienne uusi mauste!

HARJOITUS TEKEE MESTARIN

Lukeminen ei ole niinkään taito, vaan valmius. Se vaatii hyvin paljon harjoittelua. Kannusta lastasi lukemaan sinulle, niin kuin sinä olet aina lukenut hänelle!Lukuvinkkejä löydät täältä.

Todennäköisesti lapsesi tulee käymään läpi monta kirjaa ja tarvitsemaan paljon kannustusta sinulta, ennen kuin lukee sujuvasti. Mutta jokainen itse luettu sana tuo lisää itseluottamusta ja intoa, ja jokainen tarina tärkeää kokemusta lukemaan oppimisen tiellä.